peygamber çiçeği

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ NEDİR FAYDALARI NELERDİR NASIL KULLANILIR

Peygamber çiçeği Bileşikgiller familyasındandır. Peygaber çiçeğinin diğer isimleri Mavi kantoron, Centaurea cyanus’dur. Özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Peygamber çiçeği acı maddeler, tuzlar, glikozit, sarı madde, flavonlar ve mavi boya maddesi içerir.

Peygamber Çiçeği Faydaları:

* İştah açar.
* İdrar söktürür.
* Nikris hastalığında faydalıdır.
* Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur.
* Bazı göz hastalıklarında kullanılır.
* Ağrıları keser.
* Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
* Vücuda rahatlık ve ferahlık verir.
* Cilt bozuklukları, kızarıklık ve kaşıntılı deri hastalıklarında faydalıdır.
* Göğsü yumuşatıcı etkileri ile öksürük, nefes darlığı ve bronşite karşı faydalıdır.
* Kanı temizleyici özelliği ile vücutta biriken zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
* İltihap giderici etkileri ile başta böbrek ve boğaz iltihabı olmak üzere iltihapları gidermeye yardımcı olur.

Peygamber Çiçeği Zararları:

Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir. Hamilelerin ve çocukların kullanması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir.

Peygamber Çiçeği Nasıl Kullanılır:

Peygamber çiçeğinin kullanılan kısımları çiçekleri ve yapraklarıdır. Gölgede kurutulan çiçekleri ya da yaprakları kaynamış suda demlenerek çay yapılabilir. Banyo suyuna katılarak cilt sorunlarına karşı kullanılabilir. Kozmetik alanında da kullanılmaktadır.

 


 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz asla paylaşılmaz. Gerekli alanlar işaretlenmiştir *